CFD – en definition

cfd-definitionCFD (eller “Contract For Difference som det heter på engelska) är ett instrument för värdepappershandel som – liksom många andra instrument – låter dig spekulera i uppgångar och i nedgångar på olika tillgångar som valutor, råvaror, index eller aktier. En CFD har alltid en öppningstid samt en tid för stängning, precis som en option. Dock är det inte förutbestämt när perioden är över för ens CFD, utan den som handlar kan själv välja när han eller hon ska stänga sin position, som annars hålls öppen hela tiden.

Så vad är det som är så speciellt med detta relativt nya fenomen? Det låter ju till en början väldigt mycket som just en aktie, en option eller en termin. Skillnaden här är att handlaren genom att investera i CFD:er kommer att ha med en hävstångseffekt som är inbyggd i värdepappret och kan i förhand justeras av investeraren. På detta vis har man gjort det möjligt för en investerare att köpa det motsvarande värdet av en tillgång för endast till exempel 5%, 10% eller en femtedel av det egentliga värdet. Hur då, kan man fråga sig. Jo, med denna hävstång lånar du helt enkelt pengar av marknaden under tiden, och du är bara exponerad med det beloppet som du har valt att investera för just din aktuella öppna position. Skulle det sedan vara så att din tillgång ökar i värde får du ta del av hävstångseffekten som gör att din vinst blir motsvarande vad den hade varit om du hade köpt 20, 10 eller 5 gånger så stort belopp av just den råvaran, aktien eller valutan.

Med CFD:er går det precis som med andra instrument att satsa på både upp eller nedgångar. Man ska dock komma ihåg att med denna hävstångseffekt kan det även gå snabbare än vanligt att förlora sin initiala investering, men man förlorar som sagt aldrig mer än vad man satsat.