Skakig marknad för råvaror

Under coronapandemin har utvecklingen på börsmarknaderna i världen varit i svängning. När man ska köpa och sälja krävs god kunskap om både medicin, politik och hälsa för att kunna handla med terminer och råvaror. Det vi sett är snabba nedgångar men också uppgångar i form av återhämtning som legat på flera procentenheter. I början av året rasade också priset på råolja så pass kraftigt att många passade på att fylla sina lager med energikällan. Det här har i sig haft en påverkan på Importprisindex. Enligt SCB sjönk priserna på importmarknaden med 3,5 procent tack vare detta. Vilket medfört att den svenska kronans värde har sjunkit både jämfört med den amerikanska dollarn och det brittiska pundet. I samband med den omstart av ekonomin som nu är i gång tittar många på el och batterier som den stora energikällan för framtiden. Något som är relevant för allt från serverhallar och elbilar till trädgårdsredskap. Något som kan vara glädjande för alla som till exempel behöver en batteridriven häcksax.

Börsen 2019-2020

2019 års börsuppgång hamnar runt 23 % vilket inte är illa men det har varit svårt att hänga med i alla svängningar under året. En bra podd som vi rekommenderar att följa är veckoanalysen av Söderberg och Partners som vi tidigare har nämnt. Podden görs av framgångsrika finansiella rådgivare som har lång erfarenhet i branschen. Varje podd är 15 min lång. För den som vill går det att anlita dem för rådgivning gällande ekonomi. När det gäller börsen 2020 så tror Swedbank på en stark tillväxt men vissa experter menar att ett ras på 10-15% i slutet av 2020 är att vänta. Tidigare varningar och börsras har tonats ned och det ser ändå lite ljusare ut, och man spår att det kommer att pumpas upp mer olja än någonsin tidigare. Om Riksbanken höjer räntorna finns det risk att bankerna passar på att höja bolåneräntorna.

Diagram Forex handel

Att handla med CDF, en bra investering

Nu finns det nya sätt att investera. Det är lätt att tro att detta alltid skötts av professionella börshajar på de största bankerna och att man skulle behövt plugga ekonomi för att kunna investera på egen hand. Numera kan den som är öppen för kapitalsatsningar använda sig av CFD, som på engelska heter ”contract of difference”. En CFD är ett värdepappersinstrument där du kan spekulera i upp- och nedgångar på råvaror, valutor, index eller aktier. En av fördelarna är att man kan satsa både på ned- och uppgångar. Adacta har specialister när du behöver juridisk rådgivning för tvister med köp eller riskmanagment till företag om du vill satsa med bolaget.